본문 바로가기
[Bahasa] My First Korean

[K-Culture ] Adakah korang tau? Bagaimana orang Korea meraykan Hari Jadi?!

by Jenn101 2020. 7. 28.

Haiii, Semuanya

Ini First Korean korang dengan Jenn lagi.

 

Kapan Hari Jadi Korang?

Sebenarnya, beberapa hari lalu ialah hari jadi saya!

Saya bersenang-senang dengan kawan-kawan dan keluarga.

Bagaimana dengan korang?

Bagaimana korang merayakan hari jadi di negara korang

Ini mesti sama bagi semua orang di dunia ini untuk merayakannya sekarang,

Tapi, adakah korang tahu 'Tradisi Khas Korea untuk menyambut Hari Jadi'?

Hari ini, Saya akan bagi tahu korang apa yang kita lakukan dan maknanya bagi kami orang korea!

 

Kebanyakan hal mesti sama dengan korang, merayakan pesta dengan kawan-kawan atau keluarga korang

 

Tetapi yang khas ialah , 'Kami orang Korea mempunyaiMiyeok Guk' ( 미역국 : sup rumput laut) di Hari Jadi'.

 

Apa itu Miyeok Guk (미역국: Sup Rumput Laut)?

 

Miyeok Guk (copyright : 압박의 달인)

Miyeok (미역maknanya rumput laut, dan Guk () maknanya sup.

Gambar diatas ialah salah satu sup yang dibuat dengan rumput laut, yang biasanya dibuat untuk para ibu yang baru melahirkan bayi atau seseorang yang merayakan hari jadi.

Rumput Laut berisi banyak Calcium dan Iodine

jadi, Para ibu-ibu di Korea biasanya mengkomsumsi Miyeok Guk Ketika mereka melahirkan bayi.

juga, Orang Korea mengkomsusinya pada hari jadi.

Ini bukan semacam hal yang harus dilakukan, tapi ini semacam tradisi sosial+ tradisi di Korea.




Di tahun ini, 2 hari sebelum hari jadi saya ialah hari jadi mama saya,

jadi saya berencana tuk memasak Miyeok Guk untuk mama saya!

Saya akan tunjukkan korang cara membuatnya!

 

0. mula-mula masukkan segenggam rumput laut kering ke dalam air (Korang bisa lihat bagaiman rumput laut itu berubah

 

1.    Sedikan periuk dan masukkan minyak bijan secukupnya. (1-2 sendok)

 2. Taruh masing-masing 1 sendok kicap dan sos ikan teri.

Selepas itutumis 3 potong abalone dan brisket secukupnya (atau bahagian daging sapi) dengan 1 sendok bawang putih yang dihancurkan. ( bawang putih sangat penting untuk ini!!!)

 

3. Masukkan rumput laut yang direndam tadi dan tumis secara merata.

Apabila daging sapi, abalon dan rumput laut sudah diaduk rata, tuangkan seliter air.

4. Masak dengan api kecil lalu bumbui dengan garam atau sos ikan teri ( hal ini tak wajib/ sesuai keinginan korang)

5. Selesai! Selepas semua proses ini, korang dapat menikmati sup rumput laut hangat ini!

Ini mesti sedap dan dengan keharmonin rumput laut, daging sapi, dan abalone

Dan korang akan suka ini :)

 


Mengapa korang tak mencoba merayakan hari jadi berikutnya

dengan gaya Korea seperti ini dengan Miyeok Guk (미역국) ? 

Saya harap korang menikmati postingan kali ini

Terima Kasih.

 

 

 

 [Translation : Fikri ] 

댓글