본문 바로가기
[Bahasa] My First Korean

[Daily Life in Korea] Masakan Makanan Malaysia Pertamaku !!

by Jenn101 2020. 8. 7.

Haii, semuanya! 

Adakah korang biasanya menikmati makanan lokal ketika korang pergi trip ke luar negeri? 

Saya biasanya suka mencuba makanan baru di tempat baru pula ketika saya mengikuti trip, tetapi seperti yang korang semua tahu, 

Kita semua sekarang berada dalam situasi Covid-19, Oleh karena itu kita tak dapat melakukan perjalanan ke luar negeri dengan bebas.

Tetapi seperti yang korang semua lakukakan, Saya juga nak trip ke luar negeri,

oleh karena itu, saya memutuskan untuk mengikuti Kelas Memasak Malaysia !

Jadi Ini dia! 


 

empat yang saya pernah kunjungi tuk kelas memasak ini ialah 'ASEAN Culture House' Budaya ASEAN) di Busan, Korea.

Logo dari ASEAN Culture House ( Source: ASEAN- KOREA Centre) / ASEAN Culture House ( Source: Crezone) 

Ini ialah tempat yang meriah tuk meningkatkan pemahaman orang korea mengenai budaya dan masyarakat di Negara ASEAN dan meningkatkan kesadaran bersama dan persahabatan antara masyarakat ASEAN dan Korea ASEAN terdiri dari 10 negara. Untuk pertukaran budaya internasional, ia mengadakan banyak acara seperti festival multi budaya, kelas bahasa dan kelas memasak ASEAN, dll. 

Dari semua acara di ASEAN Culture House, saya memilih tuk mengambil kelas memasak Malaysia hari ini.

Dengan menaiki subway(kereta bawah tanah) kurang lebih 1.5 jam, Saya akhirnya sampai di ASEAN Culture House, yang terletak di Haeundae, Busan, Korea.

Saya telah mengunjungi Busan berkali-kali tetapi ini kali pertama saya disini.

 

 

Disana terdapat bendera Korea dan Negara-negara ASEAN di depan bangunan itu

Selain itu, kita dapat melihat tempat wisata dari tiap-tiap Negara di ASEAN. 

Pameran menara kembar Petronas ini mengingatkan saya pada trip yang terakhir saya ke Malaysia!

Saya bisa menemukan beberapa resep masakan ASEAN di atas meja resep. 

Saya hanya mengambil resep Laksa dan Nasi Goreng di antara mereka. 

 

Untuk kelas memasak hari ini.Saya membuat 2 makanan Malaysia, Butter Prawn dan Appam Balik. 

Mungkin korang bisa tebak apa itu Butter Prawn tetapi mungkin tidak tuk Appam Balik. 

Disebutkan oleh Guru memasak Malaysia, Appam Balik ialah Pancake ala Malaysia yang dilipat. 

Korang bisa menaruh apa sahaja yang korang mahu seperti mozzarella, selai, dan coklat..dll, tetapi di kelas ini, saya membuat appam balik dengan kacang.

Mereka menyiapkan peralatan di dapur dan bahan-bahan tuk setiap pelajar di kelas.

Sebenarnya, saya cukup terkejut apabila dilayani tempat memasak individu seperti ini Karena biaya tuk kelas memasak ini ialah 10,000\/ sekitar Rm.35-36/ sekitar Rp.120.000-125.000 .

(dan dalam US Dollar, itu hanya 8.44$) 

Kesempatan yang luar biasa dan biaya yang cukup murah tuk belajar memasak?!

Pada awal kelas, Guru Malaysia menunjukkan bagaimana cara membuat 'Butter Prawn'. 

Saya ialah orang yang suka memasak dan memanggang seperti biasajadi tampaknya tak sulit tuk memasaknya, tetapi pastinya, ini agak membingungkan karena ini pertama kali saya memasak makanan Malaysia . 

Di gambar itu, Saya Nampak okay waktu memasak, tetapi , sebenarnya saya agak bingung apa yang harus dilakukan dan membaca kertas resep untuk memastikannya. 

Pada langkah berikutnya, saya mulai membuat ' Appam Balik dengan kacang' !

Sebahagian besar bahan itu cukup normal dan mudah di dapat di kedai runcit Korea tetapi kecuali ‘krim jagung

Proses memasak Appam Balik jauh lebih mudah dibanding butter prawn, Malah saya berpikir saya bisa membuatnya sendiri di lain waktu

Sebenarnya, guru Malaysia kata kita harus membuatnya dengan menambahkan banyak mentega dan gula diatasnya jika kita ingin membuat ala gaya Malaysia yang sebenarnya tetapi itu terlalu berlebihan tuk orang Korea jadi,dia menyarankan tuk meletakkan secukupnya untuk ala orang Korea

(Tetapi saya mencoba meletakkan lebih banyak tuk merasakan rasa lokal walaupun yang saya buat mungkin tidak cukup untuk orang Malaysia sungguhan)

Butter Prawn itu saya yang buat / Butter Chicken Rice di Malaysia ( Makan banyak ) 

 

Lagipun, Saya memakan Butter Prawn pertama saya dan Appam Balik dengan kawan saya yang saya ajak. 

Keduanya enak tetapi yang lebih utama, butter prawn mengingatkan saya 'Butter Chicken Rice' ketika saya di Malaysia.

Saya belajar bahawa daun kari pada butter prawn sangat cocok dengan mentega

Namun, Saya tak tahu resep butter chicken sauce tetapi saya rasa saya bisa membuatnya.

 

Untuk Appam Balik, dikatakan bahawa Krim Jagung bisa saja menjadi bau , Jadi saya membuat yang satu dengan resep normal dan yang lain tanpa Krim jagung tuk dibawa pulang kerumah

Karena jumlah mentega, gula, dan kacang yang cukup banyak, tetap saja rasanya mewah, manis, dan renyah tetapi takde Krim Jagung di dalamnya.


 

gambar dari the tarik instan by OldTown Milk Tea /Salah satu favorit saya, Teh Tarik

 Sejak saya pulang dari Malaysia, Saya rindu disana, tetapi, sayangnya, takde peluang tuk merasakan sensasi di Malaysia di dekat kampong halaman saya, Jadi saya biasa membuat 'Teh Tarik' dengan ' instant teh tarik instan '.

Terimakasih tuk kelas memasak yang luar biasa dari ASEAN Culture House, Saya tak terbang ke Malaysia tetapi saya rasa seperti di Malaysia selama 2 jam mengikuti Kelas Memasak. 

Tak ada yang tahu kapan kita bisa berkeliling dunia tanpa rasa takut akan Covid-19, 

Saya sangat berharap ini segera berakhir dan Saya dapat menikmati makanan Malaysia di Malaysia lagi:)



 

 

 

[Translation : Fikri]

 

 

댓글